Użytkownik:Lubię placki: Różnice pomiędzy wersjami

Z Enkol
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 
(Nie pokazano 12 pośrednich wersji utworzonych przez tego samego użytkownika)
Linia 1: Linia 1:
Ruchanki
+
'''Ruchanki kaszubskie'''
  
 
Składniki: mąka żytnia, mleko lub woda, drożdże, olej, sól, cukier.  
 
Składniki: mąka żytnia, mleko lub woda, drożdże, olej, sól, cukier.  
  
 
Przygotowanie: Zagnieść ciasto. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem.
 
Przygotowanie: Zagnieść ciasto. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem.

Aktualna wersja na dzień 17:49, 22 cze 2011

Ruchanki kaszubskie

Składniki: mąka żytnia, mleko lub woda, drożdże, olej, sól, cukier.

Przygotowanie: Zagnieść ciasto. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem.