Użytkownik:Lubię placki: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
(Utworzył nową stronę „lubię placki, elo”) |
|||
(Nie pokazano 13 pośrednich wersji utworzonych przez tego samego użytkownika) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | + | '''Ruchanki kaszubskie''' | |
+ | |||
+ | Składniki: mąka żytnia, mleko lub woda, drożdże, olej, sól, cukier. | ||
+ | |||
+ | Przygotowanie: Zagnieść ciasto. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem. |
Aktualna wersja na dzień 17:49, 22 cze 2011
Ruchanki kaszubskie
Składniki: mąka żytnia, mleko lub woda, drożdże, olej, sól, cukier.
Przygotowanie: Zagnieść ciasto. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem.